Inspiratie

Door om me heen te kijken raak ik geïnspireerd en leer ik nieuwe dingen. De mooiste ontdekking is wanneer mijn overtuiging voor een bepaalde keuze, onderuit wordt gehaald. Ik ben ecologisch hypocriet omdat ik weet dat ik niet altijd 100% ecologisch gezien de beste keuze maak. Bovendien is de oplossing van vandaag, morgen wellicht achterhaald. Zo daag ik mezelf graag uit, blijf ik open en onderzoek ik vol vertrouwen ecologische dilemma’s. Op deze pagina deel ik wat mij inspireert.

Permacultuur

Permacultuur is een samenvoeging van permanent en gecultiveerd. Het eerste deel doet de natuur zelf, zorgen voor permanente begroeiing. Het tweede deel, cultivatie, is de creatie van de mens. En dat gaat goed samen. In de eerste plaats gaat het over de dingen doen waar we blij van worden. Vanuit die gemoedstoestand is het makkelijk om voor onszelf, de mensen om ons heen en de natuur te zorgen.

Permacultuur is een methode om te ontwerpen met de natuur. Patronen uit de natuur te observeren en de functies hiervan toe te passen in een ontwerp. Het observeren en toepassen van verbindingen is een eerste stap. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het opvangen en opslaan van zon, water en materiaal door de vormgeving van het landschap. De elementen in de tuin vervullen meerdere functies en worden ondersteund door andere elementen. Bij het aanbrengen van wijzigingen in het ecosysteem, wordt zo min mogelijk veranderd voor het grootste effect. Er wordt samengewerkt met natuurlijke successie. Dus veel laten gebeuren, niet teveel ingrijpen. Alleen daar ingrijpen om de successie fase jeugdig te houden.

Ons huis is ook een natuurelement met meer functies dan alleen wonen. Door gebruik te maken van hout, wordt CO2 gedurende lange tijd opgeslagen. Ook de toepassing van materialen als stro, vlas, wol leem en kalk, maken een huis tot een geïntegreerd element in een natuur tuin. De oriëntatie van een huis op de zon, ondersteunt de opname van zonlicht- en warmte. Door damp-open te bouwen wordt vocht dat in het huis ontstaat door ademen, douchen en koken, afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht. Zo ontstaat een ademend geheel met de omgeving.

Water en zon

De term klimaat adaptief komt steeds vaker voorbij. Dat betekent dat we zorgen dat ons huis en onze tuin opgewassen is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Water en zon zijn daarin belangrijke elementen.

Een ecologische tuin vangt water op en slaat het op. Dat kan in een regenton door dakwater op te vangen. Een vijver is een wateropslag plek met meerdere functies. Het trekt amfibieën aan en vergroot daarmee de biodiversiteit in je tuin. Ook de grond slaat water op. Wel is het belangrijk om de bodem bedekt te houden zodat het opgeslagen water niet verdampt.

De warmte van de zon wordt benut door warmte minnende planten. Warmte minnende planten breiden zich uit richting het noorden en daarmee ook de dieren die ervan leven. Door de toenemende temperaturen wordt dit een steeds actueler element in de tuin, klimaatadaptie dus.

Bodemleven en compost

Onder de grond wordt hard gewerkt door verschillende organismen zoals bacteriën, schimmels, nematoden, protozoa, wormen en geleedpotigen. Of zoals Marc Siepman het noemt: “het bodemvoedselweb”. Samen houden ze de bodem gezond waar de wortels van planten zich bevinden. De wortels wisselen voeding uit met de organismen in de bodem.

In een ecologische tuin is een compost hoop een waardevolle toevoeging. het is een lokale, simpele en effectieve manier om organisch materiaal te hergebruiken. De compost aarde die ontstaat kan je gebruiken om de bodem te verrijken. Wanneer compost klaar is, is deze kruimelig en ruikt naar bosgrond.

Planten vermeerderen

Je plantgoed kan je natuurlijk bij een kweker kopen. Maar als je iets meer geduld hebt en er lol in ziet, kan je ook je eigen planten vermeerderen door te stekken. Zie je een mooie plant in iemands tuin, vraag dan om een stekje, dat mag er meestal wel af. Veel tuinplanten lenen zich hiervoor. De beste tijd is wanneer de plant in rust is, nadat het blad is gevallen. Op internet kan je veel instructies vinden.

Hergebruik

Oude stenen zijn meestal gratis af te halen omdat steeds meer mensen tegels wippen en plaats maken voor natuur in de tuin. Je kan er bijvoorbeeld een border muurtje mee bouwen als erfafscheiding. Bovendien slaan stene de warmte van de zon op waardoor ze een ideale plek zijn voor planten die deze warmte goed kunnen gebruiken.

Houtbed

Met boomstammen kan je heel veel in je tuin. Je kunt ze bijvoorbeeld in de grond verwerken. In de permacultuur heet dit Hugekultuur. De stam in de grond trekt organismen aan die het materiaal bewonen en verteren. Zo ontstaat een vruchtbare plek in de bodem waar veel planten profijt van hebben. Je kan zo een verhoogde border creëren waar planten die wat drogere grond willen, het prima doen. Maar je kan het ook gebruiken om een deel van je tuin op te hogen.